Starten als freelancer, wij helpen je
Beginnen als freelancer of kleine ondernemer is natuurlijk heel leuk, maar er zijn wel veel dingen die erbij komen kijken. Hierdoor kan er ook wel eens wat fout gaan. Waar moet je als kleine ondernemer of freelancer rekening mee houden? Waar lopen veel freelancers of kleine ondernemers tegenaan en hoe kun je dit het beste oplossen of voorkomen? Om antwoord te geven op deze vragen heb ik gekletst met jonge ondernemer Joël Paesens.
Al vanaf jongs af aan had Joël een passie voor filmproductie. Op de basisschool begon hij met het maken van korte films en al gauw veranderde dat in grotere projecten. Toen hij 18 jaar was besloot hij de knoop door te hakken en naar de Kamer van Koophandel te gaan om zijn eigen bedrijf op te starten.
(Zoek jij een freelancer gespecialiseerd in foto & video? Klik dan hier)
Dit was de geboorte van Mediavisuals, een filmproductiebedrijf. Ondertussen is Joël 23 en heeft hij al aardig wat ervaring opgedaan binnen het werkveld. Omdat hij op zeer jonge leeftijd de ambitie had om zijn eigen bedrijf te beginnen, heeft hij besloten om geen opleiding te volgen.
Hij is namelijk van mening dat je veel meer leert door te doen. Dingen die hij niet weet kan hij gewoon opzoeken op internet. Een studie vond hij daarom niet noodzakelijk.
Waar loop je tegenaan als beginnend ondernemer?
‘’Als beginnend ondernemer moet je alles nog een beetje leren. Mijn grootste struikelblok was de boekhouding. Hier ben ik niet zo’n held in en daarom nam het veel tijd in beslag. Tegenwoordig gebruik ik het boekhoudingsprogramma Moneybird voor de administratie en heb ik een boekhouder die alles voor mij regelt.
“Dit vind ik zelf heel handig omdat het bijna allemaal automatisch gaat. Het enige wat ik nu nog zelf hoef te doen is foto’s sturen van mijn bonnetjes.”
“Dit online boekhouding programma kost misschien wat geld, maar het levert me ook veel kostbare tijd op.‘’ Verder liep ik nog tegen een paar andere dingen aan. Toen ik net begon wist ik bijvoorbeeld niet goed wat ik waard was. Als je net begint is het moeilijk om een realistische factuur op te stellen.”
“Veel beginnende freelancers of ondernemers kennen hun eigen waarde niet en vragen daarom veel te weinig voor een klus. Ook het sociale aspect aan het werken als freelancer vond ik lastig. Ik vond het altijd heel spannend om op mensen af te stappen om mijn diensten te verkopen, maar hoe vaker je dit doet hoe makkelijker het wordt. Nu vind ik het sociale aspect aan het werken als freelancer juist heel leuk!’’
‘’De grootste fout die ik als beginnend freelancer een keer gemaakt heb was het niet maken van back-ups. Hierdoor ben ik een keer al mijn beelden kwijt geraakt. Dit heb ik toen opgelost door allemaal foto’s tot leven te brengen.”
Dat deed ik door de foto’s in een 3D laag te zetten en vervolgens animatie toe te voegen. Mijn opdrachtgever vond dit erg leuk en creatief dus uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Wel zorg ik er nu voor dat ik altijd back-ups maak.’’
Hieronder de 6 tips die Joël heeft voor beginnende ondernemers of freelancers?
1. Zorg ervoor dat je een connectie hebt met je doelgroep
‘’Dit is heel belangrijk, omdat potentiële klanten je niet zullen benaderen als ze deze connectie niet voelen. Wij filmen bijvoorbeeld grote dansshows, maar ook bruiloften. Deze doelgroepen zijn allebei natuurlijk heel anders: een bruidspaar zal veel minder snel een connectie voelen met een bedrijf dat heel zakelijk is ingericht.
“Daarom heb ik op een gegeven moment besloten om binnen Mediavisuals allemaal kleine zusterbedrijven op te richten, die zich focussen op een bepaalde nichemarkt. Hieruit is onder andere het bedrijf Bruiloftregisseur ontstaan. De naam zegt het al: dit bedrijf focust zich alleen op bruiloften.”
“Voor deze zusterbedrijven heb ik ook aparte websites gemaakt, gebaseerd op de wensen van de doelgroep. Ik merkte dat ik, door dit te doen, veel meer mensen kon bereiken met mijn bedrijf. Als je merkt dat een bedrijf geïnteresseerd is in je werk, weet je dat je een connectie gemaakt hebt.’’
2. Denk goed na over grote investeringen
‘’Een goed voorbeeld hiervan zijn drones. Voor een filmproductiebedrijf zijn drones natuurlijk heel aantrekkelijk, omdat je hier mooie beelden mee kunt maken. Maar bij de aanschaf van zo’n drone komen veel meer dingen kijken. Je moet dan bijvoorbeeld ook een vergunning aanvragen en dat kost ook weer geld.
“Enthousiasme kan leiden tot impulsaankopen, en daar kun je achteraf spijt van krijgen. Denk daarom altijd goed na voordat je investeert.’’
3. Schat jezelf niet te laag in!
‘’Dit is iets waar ik zelf in het begin veel moeite mee had. Als iemand bijvoorbeeld aan mij vroeg wat ik voor een promotievideo wilde hebben kwam ik in het begin altijd met veel te lage bedragen. Ik denk dat dit iets is waar veel beginnende ondernemers en freelancers tegenaan lopen. Wat ik altijd doe? Zelf heb ik een vast uurloon. Als ik een opdracht krijg maak ik een inschatting van hoe lang ik daar ongeveer mee bezig zal zijn.”
“Zo weten potentiële klanten ook wat ze kunnen verwachten. Zelf begon ik met een uurloon van €30,-. Als je meer ervaring hebt kun je ook meer uurloon vragen en zo kun je dit langzaam een beetje opbouwen. Als je niet precies weet wat je per uur kunt vragen, kan ik aanraden om met andere mensen te praten die hetzelfde werk doen. Zij kunnen je dan een goede indicatie van een uurloon geven.’’
4. Werk aan je netwerk
‘’Dit is, zeker als je net begint, heel belangrijk! Als je een groot netwerk hebt waarin veel mensen jou kennen is een website bij wijze van spreken niet eens meer nodig. Zo’n netwerk bouw je op door op mensen af te stappen. Dit lijkt in het begin misschien eng, maar hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt! De manier waarop je communiceert is heel belangrijk.”
“Probeer hierbij zoveel mogelijk interesse te tonen in de ander en zorg dat er een bepaalde gunfactor komt. Als mensen een klik met je voelen, willen ze je ook sneller helpen. Zo’n gunfactor kan je dus erg helpen.’’
5. Stap uit die comfortzone!
‘’Vaak is het spannend om uit je comfort zone te stappen, vooral als het gaat om nieuwe connecties maken. Ik neem zelf dan ook niet de tijd om naar speciale beurzen te gaan om mijn netwerk uit te bereiden, omdat ik vaak tijdens mijn werk al in aanraking kom met verschillende mensen.”
“Hier probeer ik dan kort een praatje mee te maken om een connectie leggen. Voor de één is dit makkelijker dan de ander, maar naar mate je dit vaker doet gaat dit steeds makkelijker.’’
6. Creëer je eigen stabiliteit
‘’Het werk als freelancer of ondernemer is niet altijd even stabiel, je hebt geen vaste uren en geen vast maandloon. De ene maand zal je meer klanten hebben dan de andere maand. Toch zijn er bepaalde trucjes waarmee je meer stabiliteit kan creëren voor jezelf. Ik maak bijvoorbeeld bepaalde afspraken met bedrijven die meer dan één video nodig hebben.”
“Deze bedrijven krijgen korting, wat zowel voor mij als voor het bedrijf gunstig is. Op deze manier krijg je meer langdurige samenwerkingen en daarmee ook meer stabiliteit.’’
Heb jij zelfs nog tips waarvan jij denkt dat deze nuttig zijn voor beginnende freelancers? Laat het hieronder aan iedereen weten, of stuur een mailtje naar [email protected], dan voeg ik ‘m toe! En voor als je meer wil weten over het bedrijf van Joel, check dan zijn website. En zoek jij een freelancer voor jouw tijdelijke opdracht? Kijk dan op deze pagina.