5 belangrijke freelance trends in 2020

Jellow

We gaan richting het nieuwe jaar en dus wordt het tijd om te kijken welke belangrijke trends in 2020 een grote rol gaan spelen in de freelance wereld. Speciaal voor jou hebben we vijf trends op een rijtje gezet, waarvan wij denken dat ze belangrijk gaan zijn in 2020 voor zowel freelancers als opdrachtgevers. Door je als freelancer of opdrachtgever bewust te zijn van deze trends, kun je beter inspelen op de veranderingen in de markt. Benieuwd welke trends dit zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen?

1. De toenemende vraag naar specialistische kennis vergroot de gig economy

Als jij een freelancer bent of met freelancers werkt, dan weet je waarschijnlijk al wat de gig economy is. Voor degenen die geen idee hebben wat dit precies betekent: de gig economy is de markt waarin tijdelijke posities en onafhankelijke werkverhoudingen steeds normaler worden.

Eenvoudiger uitgelegd betekent dit dat bedrijven steeds vaker tijdelijk iemand inhuren voor korte opdrachten, in plaats van iemand in vaste dienst te nemen.

Denk hierbij aan freelancers, zzp’ers en tijdelijke krachten. Door de toenemende vraag naar specialistische kennis wordt de gig economy steeds groter. Bedrijven vinden het steeds vaker te duur en onnodig om specialisten in vaste dienst te nemen (Mesters & Huismans, 2019). Zelfstandige professionals profiteren hiervan en dit is ook terug te zien in bijvoorbeeld het aantal zzp’ers dat al jaren stijgt (CBS, 2019).

Hierover kun je meer lezen in deze blog: “Hoeveel freelancers zijn er in Nederland?”. De stijging van het aantal zelfstandige professionals is ook terug te zien in het groeiende aantal platforms waarop zelfstandigen en opdrachtgevers elkaar kunnen ontmoeten, zoals ons platform.

2. De millennial-generatie is de volgende generatie freelancers

Het aantal werkende millennials (ook wel generatie Y genoemd) stijgt elk jaar en de verwachting is zelfs dat in 2030 meer dan de helft van de beroepsbevolking uit millennials bestaat (PWC, 2018). Kenmerkend voor millennials is de autonomie en vrijheid die zij verlangen op hun werk en het is daarom ook geen verrassing dat veel millennials ervoor kiezen om als freelancer aan de slag te gaan.

De andere kijk die millennials hebben op arbeid beïnvloedt ook de manier waarop organisaties zich positioneren en organiseren. Dit zal door de stijging van het aantal werkende millennials de komende jaren alleen maar toenemen (Mesters & Huismans, 2019).

Daarnaast kunnen de verschillende generaties op de werkvloer leiden tot ‘clashes’. Het is daarom van belang voor organisaties om in te spelen op de specifieke behoeften van elke generatie. 

3. Service en community support wordt steeds belangrijker

Als freelancer werk je vaak alleen, maar dat betekent niet dat je er alleen voor wilt staan wanneer je met vragen of onduidelijkheden zit. Steeds meer freelancers verwachten verwachten hulp van het platform waarop zij actief zijn en nemen geen genoegen met een platform dat hen ziet als een soort digitale gouden gids (Younger, 2018).

Naast hulp van het platform hebben veel freelancers ook behoefte aan een online community, waar ze in contact kunnen komen met andere freelancers en kunnen praten over de vragen en problemen waar ze tegenaan lopen. Platforms die dit soort community support bieden, kunnen een verschil maken in de freelance wereld.

Een voorbeeld hiervan is het freelance platform Fiverr, waarop een musicus 24 andere muzikanten bij elkaar bracht om een nieuwe muziekproductie te maken (Millenaar & Staal, 2018). Jellow biedt een zelfde soort community met de Jellow Club. Ben jij een freelancer? Zorg dan dat je de Jellow club checkt!

4. Populariteit coworking locaties neemt toe

Naast de online communities worden ook de offline communities steeds belangrijker. Een van de voordelen van werken als freelancer is dat je vanuit je eigen huis kan werken. Veel freelancers kiezen tegenwoordig echter om buitenshuis te werken.

Dit doen ze in coworking spaces of op coworking locaties. Zo zie je tegenwoordig vaak freelancers met hun laptop in hippe koffietentjes zitten, maar er zijn ook steeds meer coworking spaces speciaal voor freelancers en zzp’ers. Op 19 juli 2019 telde Nederland maar liefst 123 flexkantoor/coworking formules, verspreid over 711 locaties (Hentenaar, 2019).

In januari van 2019 waren dit nog 94 flexkantoor/coworking formules verspreid over 640 locaties. Het aantal coworking plekken neemt dus razendsnel toe. Uit een enquête onder deelnemers in een coworking space blijkt dat 87% er zit voor sociale contacten en dat 79% van hen hun sociale netwerk heeft uitgebreid (King, 2017). Ook geeft 89% van de deelnemers aan gelukkiger te zijn en 83% van de deelnemers geeft aan zich minder alleen te voelen sinds ze op een coworking plek werken.

5. Soft skills worden steeds belangrijker

In een tijdperk waarin steeds meer freelancers zich specialiseren in bepaalde vakgebieden kunnen soft skills het verschil maken tussen ingehuurd worden en met lege handen staan. Opdrachtgevers zien graag freelancers die niet alleen de benodigde technische expertise hebben, maar ook passen tussen de cultuur en de soft skills van het bedrijf (Younger, 2018).

Er zijn ontzettend veel belangrijke soft skills, maar na een korte zoektocht via Google blijken dit de meest genoemde te zijn:

  • Time management
  • Probleemoplossend vermogen
  • Effectieve communicatie
  • Goed alleen én samen kunnen werken
  • Stress management
  • Positief blijven

Time management is nodig om in te kunnen schatten hoeveel tijd je nodig hebt voor opdrachten. Hiermee voorkom je niet alleen dat je in de stress raakt van naderende deadlines, maar kun je ook bepalen aan hoeveel opdrachten je tegelijk kan werken.

Probleemoplossend vermogen zit in het herkennen, begrijpen en oplossen van problemen. Als freelancer zijn deze problemen uiteenlopend van het niet begrijpen van een opdracht tot een opdrachtgever die niet betaalt. Freelancers die deze problemen snel en goed kunnen oplossen zullen beter presteren en dus vaker worden ingehuurd dan freelancers die dit niet kunnen.

Een van de belangrijkste soft skills is effectieve communicatie. Als freelancer wil jij exact weten wat jij aan het einde van jouw opdracht moet opleveren. Tegelijk wil je ook dat jouw opdrachtgever precies weet wat jij nodig hebt om de opdracht te voltooien en welke voorwaarden jij hanteert.

Om te zorgen dat de communicatie zo helder mogelijk verloopt zul je zo veel mogelijk vragen willen stellen. Vooral vragen waarom een opdrachtgever iets wil, kan enorm helpen bij het begrijpen van het doel van jouw opdracht.

Dat je als freelancer werkt, betekent niet dat je altijd alleen werkt. Op een bepaald punt zul je in een team samen moeten werken met anderen en dan is het belangrijk om een echte teamspeler te zijn. Voor een goede freelancer is schakelen tussen alleen werken en samenwerken geen probleem.

Stress management is ook erg belangrijk voor freelancers. De competitie binnen de freelancemarkt is enorm en in combinatie met strakke deadlines en continu in dezelfde ruimte aan het werk zijn kan dit tot veel stress leiden. Probeer af en toe even te ontspannen met wat muziek, door te sporten of door even een rondje te lopen. Zelfs al werk je goed onder druk: stress is voor niemand gezond.

Tenslotte is het belangrijk om altijd positief te blijven, zelfs als alles even tegenzit. Wanneer je met een positieve houding een opdracht ingaat, zal de opdracht veel leuker zijn dan wanneer je er van te voren al geen zin in hebt. En heb je onderweg tegenslagen? Zie dit dan als leermoment en denk na over wat jij de volgende keer kan doen om te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Zoek de oorzaak in jezelf en maak je niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt.

Heb jij toevoegingen of weet jij nog belangrijke freelancetrends voor 2020? Mail ze dan gerust naar [email protected]

 

Hieronder vind je de gebruikte artikelen voor deze blog:

  • CBS. (2019, 14 november). Arbeidsdeelname; kerncijfers. Geraadpleegd op 26 november 2019, van https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82309NED/line?ts=1574774804326
  • Hentenaar, R. (2019, 19 juli). De grootste flexkantoor/coworking formules in Nederland in één lijst. Geraadpleegd op 27 november 2019, van https://vastgoedjournaal.nl/news/30904/update-nieuwste-lijst-flexkantoor-coworking-formules-in-nederland
  • King, S. (2017, 28 december). Coworking Is Not About Workspace — It’s About Feeling Less Lonely. Geraadpleegd op 27 november 2019, van https://hbr.org/2017/12/coworking-is-not-about-workspace-its-about-feeling-less-lonely
  • Mesters, H., & Huismans, N. (2019). De cruciale rol van de zp’er in disruptieve tijden. Geraadpleegd van https://insights.abnamro.nl/2019/11/de-cruciale-rol-van-de-zper/
  • Millenaar, L., & Staal, P. (2018, 27 maart). Opkomst van communities van zelfstandige professionals. Geraadpleegd op 26 november 2019, van https://www.managementsite.nl/zzp-communities-zelfstandige-professionals
  • PWC. (2018). De toekomst van werk 2030. Geraadpleegd van https://www.pwc.nl/nl/dienstverlening/people-and-organisation/documents/pwc-de-toekomst-van-werk-2030.pdf
  • Younger, J. (2018, 11 oktober). 15 Important Trends In Freelancing: Why This Matters Now. Geraadpleegd op 26 november 2019, van https://www.forbes.com/sites/jonyounger/2018/10/11/fifteen-important-trends-in-freelancing-why-this-matters-now/#1ee32f3c101c

 

Tags: Onderzoek

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Inkomstenbelasting als ZZP’er

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Paperdork, een unieke combinatie van een innovatief boekhoudprogramma en jouw eigen cijferbaas. Naast belangrijke informatie voor...

5 minuten Jellow

Fietslease iets voor jou als freelancer?

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Lease a Bike. Lease a Bike helpt freelancers met het vinden van de beste mobiliteitsoplossingen.  Zelfstandigen...

5 minuten Jellow