Heb jij als freelancer jouw online veiligheid op orde?

Jellow

Als freelancer ben je vaak werkzaam voor verschillende opdrachtgevers. Het is belangrijk dat je op een veilige manier omgaat met de gevoelige informatie die hierbij komt kijken. Het internet speelt een belangrijke rol, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Cybercriminelen weten steeds vaker toegang te krijgen tot gevoelige informatie, zoals persoons- en bedrijfsgegevens. Het is daarom belangrijk om jezelf af te vragen of jij je online veiligheid op orde hebt. 

Bij de poll waarin we vroegen naar de online veiligheid onder freelancers, gaf 53,3% van de freelancers aan, dat zij zichzelf online beter moeten beveiligen. In deze blog vind jij makkelijke tips die je direct kan toepassen om jouw online veiligheid te verbeteren.

Wees je bewust van de risico’s

Cybercrime is er in verschillende vormen. Door je hier bewust van te zijn kan je eerder risico’s herkennen. Doorgaans is het doel van cybercriminelen het toegang krijgen tot gevoelige informatie, waaronder je inloggegevens.

Dit doen zij bijvoorbeeld door het versturen van valse mails of sms’jes en whatsapp berichten, beter bekend als phishing. In een phishingmail doet de cybercrimineel zich vaak voor als een bedrijf, vraagt je om bepaalde gegevens en stimuleert je om op de links te klikken. Door het klikken op de links in deze misleidende mails kan er malware geïnstalleerd worden. Je bestanden of systeem kunnen in dat geval gegijzeld worden en na een betaling aan de criminelen pas weer vrijgegeven worden. Deze vorm van malware heet ransomware. Met Spyware wordt het mogelijk om alle acties die je op je computer uitvoert te volgen. Wachtwoorden en gegevens van een creditcard worden zo gemakkelijk buitgemaakt.

Door een aantal maatregelen toe te passen maak je het cybercriminelen een stuk moeilijker om aan deze gevoelige informatie te komen, waardoor het direct een stuk minder interessant is om jou als slachtoffer te kiezen.

Tip 1: Gebruik unieke wachtwoorden en een tweestapsverificatie

Wanneer je bij verschillende sites hetzelfde wachtwoord gebruikt loop je aanzienlijk meer risico. Een cybercrimineel hoeft dan maar een keer jouw wachtwoord te achterhalen om toegang te krijgen tot verschillende accounts en hiermee persoonlijke informatie. Maak daarom gebruik van unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager /-generator kan je daarbij helpen. Deze creëert een sterk wachtwoord, bestaande uit veel tekens, waaronder: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

De wachtwoordmanager onthoudt ook direct de unieke wachtwoorden voor je, zodat je hier zelf niet meer over na hoeft te denken. De inloggegevens blijven bewaard in een soort kluis en kunnen automatisch ingevuld worden op verschillende websites. Om bij die kluis te komen moet je door een beveiliging heen, zoals een persoonlijk extra lang wachtwoord (zo hoef je er dus maar één te onthouden) en een tweestapsverificatie. Bij Jellow gebruiken wij bijvoorbeeld LastPass, maar er zijn nog heel veel andere wachtwoordmanagers waar je gebruik van kan maken.

Daarnaast is het raadzaam om zoveel mogelijk gebruik te maken van een tweestapsverificatie. Door het gebruik van een tweestapsverificatie voeg extra beveiliging aan je accounts en de bijbehorende persoonlijke informatie toe. Bij het inloggen met een tweestapsverificatie bevestig je een tweede keer dat jij degene bent die wil inloggen. Dit is vaak via een SMS of een code in een app.

Tip 2: Update tijdig je software

Cybercriminelen kunnen tegenwoordig veel meer dan dat wij denken. Zorg er dus voor dat je altijd de laatste updates hebt betreft software. Doordat je de laatste versie hebt wordt het een stuk moeilijker om aan bepaalde bestanden te komen. Twijfel je erover of bestanden wel bewaart blijven tijdens het updaten? Zorg er dan voor dat je een back-up maakt. Zo ben je helemaal veilig!

Tip 3: Maak gebruik van een VPN

Als freelancer werk je wellicht vaak vanuit huis en niet op beveiligde netwerk van kantoor. Ook kan je tegenwoordig vrijwel overal op openbare wifi-netwerken inloggen. Bij het inloggen op deze netwerken is het wel belangrijk er rekening mee te houden dat deze netwerken, en dus de gebruikers, relatief makkelijk te hacken zijn. Hierdoor zijn criminelen in staat om bestanden van je laptop te halen, zonder dat je dat zelf door hebt.

Om dit te voorkomen kan je een VPN functie op je laptop of computer te installeren. Deze functie zorgt voor een veilige internetverbinding. Ook ben je anoniem op het internet omdat je locatie en ip-adres niet te zien zijn.

Tip 4: Installeer een virusscanner

Een virusscanner kan je helpen om cybercriminelen een stapje voor te blijven. Het internet zit namelijk vol met malware, grote en kleine virussen. Door een virusscanner te installeren is de kans kleiner dat je apparaat getroffen wordt door een virus. Maar hoe gaat zo’n virusscanner nou te werk? Een virusscanner maakt een zogeheten ‘blacklist’ aan. Al de virussen die bekend zijn staan hierop om jou zo goed mogelijk te beschermen. Er zijn veel verschillende betaalde en gratis virusscanners, waaronder TotalAV, Norton en BullGuard.

Wat te doen wanneer je als freelancer slachtoffer bent van cybercrime

Ondanks de maatregelen die je neemt kan het gebeuren dat je toch slachtoffer van cybercrime wordt. De gegevens van jouw klanten of gevoelige informatie van je opdrachtgever kan buitgemaakt worden. Wanneer er (mogelijk) gevoelige gegevens gelekt zijn dien je hier binnen 72 uur een melding van te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een datalek dient altijd gemeld te worden. Informeer ook je klanten over de situatie.

Tot slot is het raadzaam om aangifte te doen bij de politie. Je kan daarnaast een melding maken bij de Fraudehelpdesk. Dit is een stichting die zich richt op het bestrijden en voorkomen van cybercrime, door het delen van informatie en tips over fraude aan zowel particulieren als bedrijven.

Meer weten over hoe jij je online kan beveiligen en hoe je cybercrime kan herkennen? Neem dan vooral ook een kijkje op de website van de Kamer van Koophandel.

Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Inkomstenbelasting als ZZP’er

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Paperdork, een unieke combinatie van een innovatief boekhoudprogramma en jouw eigen cijferbaas. Naast belangrijke informatie voor...

5 minuten Jellow

Fietslease iets voor jou als freelancer?

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Lease a Bike. Lease a Bike helpt freelancers met het vinden van de beste mobiliteitsoplossingen.  Zelfstandigen...

5 minuten Jellow