Wat de voordelen zijn van een freelancer? Je kan een contract opstellen voor precies de periode dat je iemand nodig hebt; je hebt geen ‘last’ van belastingen en sociale premies; geen vakantiedagen waarmee je rekening hoeft te houden; je hoeft niet te betalen wanneer de freelancer ziek is en je hoeft geen rekening te houden met ontslagrecht. Oké, de zogeheten contractuele voordelen, maar zijn dat nou de echte belangrijke triggers waarom jij een freelancer wil inhuren?
Wat wij regelmatig voorbij zien komen zijn: bedrijven (opdrachtgevers) die omkomen in het werk en eigenlijk met spoed een paar extra handen nodig hebben om de werkdruk te verlichten, of opdrachtgevers die lichtelijk gestrest zijn omdat zij snel kennis nodig hebben, maar deze zelf niet hebben.
Vaak wordt in deze gevallen direct gedacht aan een zzp’er/freelancer. Vooral vanwege de praktische voordelen die we hierboven hebben genoemd…maar wat blijkt als we eens dieper graven bij de opdrachtgevers…?
Bij de meeste opdrachtgevers (die vaker een freelancer hebben ingehuurd) gaat het in eerste instantie helemaal niet om die contractuele voordelen of om het verschil in kosten. De samenwerking met een freelancer gaat veel verder dan het ‘even snel inhuren want we hebben een paar handen extra nodig’ en gaat vaak gepaard met een verandering binnen het bedrijf.
Verreweg de belangrijkste reden van opdrachtgevers om een freelancer in te huren is dat zij behoefte hebben aan ervaring, kennis en passie van een specialist.
Natuurlijk zijn de specifieke redenen per opdrachtgever, per klus en per freelancer verschillend. Een aantal hiervan zien we regelmatig terugkomen (die niet met de bovengenoemde praktische redenen te maken hebben) en daarom willen we die met je delen. Hieronder vind je de 6 belangrijkste redenen waarom jij eens met een freelancer om tafel moet gaan!
-
Freelancers zijn experts
Freelancers zijn experts, daar kan je in principe vanuit gaan. Waarom? Om verschillende redenen. Ten eerste kiezen freelancers vaak een specialisme waarin zij veel interesse hebben en wat zij heel leuk vinden om te doen. Omdat freelancers worden ingehuurd voor hun kunde in dit specifieke vak, is een gevolg hiervan dat zij heel gericht en gemotiveerd te werk gaan.
Niet alleen omdat zij hun opgedane kennis interessant vinden om te delen en in de praktijk te brengen, maar vaak willen ze ook graag hun opdracht goed uitvoeren. Want een goed uitgevoerde opdracht hoeft niet alleen fijn te voelen, maar het komt vaak voor dat de uitgevoerde opdracht en de naam van de freelancer aan elkaar gekoppeld worden. Als de opdracht een positieve uitkomst heeft, is dat natuurlijk prettig voor het imago van de freelancer.
Omdat het aantal freelancers in Nederland steeds verder groeit, zorgt dat er ook voor dat er veel meer ‘verschillende soorten’ freelancers zijn. Met ‘soorten’ bedoel ik de specifieke specialismen en vakgebieden waar een freelancer zijn of haar focus heeft. Freelancers die met ‘elkaar’ concurreren, gaan namelijk niet met prijzen stunten om een opdracht binnen te halen…nee, ze onderscheiden zich van elkaar door een niche te zoeken en zich nog meer te specialiseren.
Fijn voor de opdrachtgever, omdat je altijd hele gespecialiseerde freelancers kan vinden voor de specifieke opdracht die jij hebt liggen. In dit geval hoef je niet een fulltime werknemer te vragen om deze opdracht te doen, terwijl hij of zij nog meerdere dagelijkse taken ernaast doet.
-
Freelancers kunnen kennis overbrengen
Elke opdracht die een freelancer doet levert kennis op. Zeker wanneer een zzp’er voor verschillende bedrijven heeft gewerkt, heeft zij haar (of hij zijn) expertise ingezet in verschillende situaties. Dit betekent dat hij (of zij) zeker een voorspelling of een goede inschatting kan doen over de benodigdheden van jouw bedrijf.
Freelancers zijn ondernemers, vaak met een liefde voor hun vak. De meesten zijn er dan ook niet vies van om deze kennis te delen met anderen. Dus ook met opdrachtgevers en de werknemers van de opdrachtgevers.
Het kan voor een organisatie interessant zijn om een freelancer in te huren voor zijn expertise. Niet om alleen een opdracht te vervullen, maar om zijn kennis over te brengen op de werknemers en zo het bedrijf te professionaliseren.
“Code Product Solutions is in zijn kracht door onze core competenties in te vullen met eigen mensen. Onze sterke groei vergt verdere professionalisatie en daar zijn ervaren freelancers voor nodig.”
– Tim Dassen
-
Freelancers zijn flexibel
Redenen voor mensen om freelancer te worden zijn verschillend, maar wat wij vaak terug horen is dat freelancers het gewoon heel fijn vinden om eigen uren in te plannen. Wat dit voor jou kan betekenen? Dat je kan verwachten dat freelancers naast de reguliere uren tussen 8:00 en 18:00 wellicht ook daarna bereikbaar zijn om even te sparren of jouw bedrijf kan helpen naar een hoger niveau te tillen.
Het is niet gek dat taken ineens op maandag gedaan zijn die, bijvoorbeeld, op de vrijdagmiddag door de opdrachtgever aangemaakt zijn. Altijd handig om hier wel duidelijk afspraken over te maken, maar je zal verbaasd zijn over dit flexibele werken!
-
Freelancers hebben een ondernemende mindset
Het grote verschil tussen freelancers en werknemers in vast dienstverband is dat veel vaste werknemers een baan kiezen waarin ze kunnen groeien. Freelancers groeien zodat ze interessante opdrachten kunnen gaan doen. Freelancers weten dat ze niet op hetzelfde niveau kunnen blijven hangen en ze willen dit ook helemaal niet.
Een freelancer is haar – of zijn – eigen imago. Een goed uitgevoerde opdracht kan leiden tot een interessante nieuwe tijdelijke opdracht. Elke opgeleverde opdracht komt vanuit hun eigen hand, wordt gekoppeld aan hun naam en vormt een bron van marketing, netwerk en nieuwe kansen.
Waar een vaste werknemer soms op cruise control kan staan, is een freelancer steeds bezig om te kijken welke route het leukst, prettigst en het meest efficiënt is. Zij hebben daar natuurlijk ook de mogelijkheid toe, omdat ze eigen baas zijn. Dit betekent ook dat freelancers vaak op de hoogte zijn van de laatste handige tools en snufjes van het vak.
-
Freelancers kunnen helpen bij innovatie
Misschien herken je het wel van het werken in een vast team, dat je op een gegeven moment soms dezelfde taal gaat spreken, dezelfde denkwijze krijgt als je collega’s en dat je letterlijk het bedrijf ademt. Het kan dan soms voor een vast team lastiger worden om buiten de gebruiksaanwijzing van een bedrijf te gaan.
Voor een freelancer is dit makkelijker, hij/zij kent het bedrijf niet, heeft ervaringen van opdrachten bij andere bedrijven, heeft wellicht een andere kijk op de situatie en is er ook nog eens gespecialiseerd in.
De ondernemende mindset en de kunst van het alleen beslissingen nemen, zorgen ervoor dat freelancers snel kunnen schakelen en zich eenvoudig aanpassen aan nieuwe technologieën. Het samenwerken met een freelancer kan zorgen voor interessante, frisse invalshoeken, waar je zelf misschien niet zo snel op was gekomen.
-
Met freelancers bouw je aan en speel je in op de toekomst
Bovenstaande 5 redenen geven aan hoe freelancers jouw bedrijf kunnen helpen met hun ervaring, kennis, passie en specialisme. Deze zesde reden is met een oog op de toekomst.
De flexeconomie is namelijk echt begonnen: 47% van de millennials is freelancer, de freelancemarkt groeit 3x sneller ten opzichte van de gehele arbeidsmarkt en het wordt verwacht dat in 2027 het grootste deel vanuit de arbeidsmarkt wordt vervuld door het freelancen.
Dat zijn geen kleine cijfers en het is als opdrachtgever behoorlijk belangrijk om op tijd mee gaan met deze trend. Hierop inspelen kan je bijvoorbeeld doen – kort door de bocht – door jouw netwerk in kaart te brengen; door op tijd een freelance poule op te bouwen met freelancers die jij kent of waarmee je hebt samengewerkt; door jouw netwerk verder op te bouwen en/of door kennis te maken met het hebben van een flexibele schil.
Zodat jij straks, als het echt nodig is, niet zonder een flexibele freelance pool zit.
Maar het belangrijkste is misschien wel, wanneer je nog niet 100% overtuigd bent van het werken met freelancers, dat je de trend in de gaten houdt en op de hoogte bent van de verschuiving naar een meer flexibele manier van werken.
Voor de lezers die wel overtuigd zijn: bij Jellow hebben freelancers binnen de zakelijke dienstverlening zich aangesloten. Je kan hierbij denken aan freelancers in het onderwijs, finance, management, it, etc.
Wat zijn jouw redenen om met een freelancer om tafel te gaan, of wat is voor jou doorslaggevend om met een freelancer te gaan samenwerken? Laat het ons hieronder weten of stuur een mailtje naar [email protected]. Niet alleen ben ik nieuwsgierig en benieuwd wat voor jou belangrijk is (en omdat ik vandaag jarig ben), maar dit kan ook waardevolle informatie zijn om (later of in een volgende blog) te delen met anderen. Ik ben benieuwd!