Invloed van inflatie op uurtarieven
Duidelijke afspraken over uurtariefindicatie en aanvullende voorwaarden zijn zowel voor freelancers als opdrachtgevers van groot belang bij de aanname en start van een opdracht. Echter is het uurtarief tegenwoordig steeds vaker een belangrijk onderwerp van discussie bij freelancers.
In 2022 zien we de prijzen van goederen en diensten flink stijgen. Niet zo gek dat inflatie een veelbesproken onderwerp is. Normaliter indexeerden veel freelancers jaarlijks al hun tarieven op basis van de inflatie. Met de huidige inflatie in 2022 zien we dat steeds meer freelancers nu al stappen nemen om hun tariefstelling aan te passen aan de inflatie.
De kosten stijgen voor iedereen en het verhogen van je uurtarief is hier nou eenmaal een gevolg van.
We hebben het onze freelancers gevraagd
We hebben onze 50.000 freelancers gevraagd of zij hun freelance uur- of dagtarieven zullen bijstellen met een inflatiecorrectie. 63% van de freelancers geeft aan dit te zullen doen.
Een aantal argumenten:
- “De kosten stijgen voor iedereen en het verhogen van je uurtarief is hier nou eenmaal een gevolg van.”
- “Het leven en onderhoudskosten worden ook duurder.’’
- “Mijn tarief is gebaseerd op meer marktontwikkelingen dan inflatie. Sterker nog, door ontwikkeling van mijzelf houd ik mijn kennis relevant en kan mijn tarief sneller stijgen dan de inflatie.”
Maar er zijn ook freelancers die twijfelen en verwachten minder concurrerend te kunnen zijn:
- “Ik zou geen klanten overhouden als ik jaarlijks mijn uurtarief verhoog.’’
Als opdrachtgever is het belangrijk je hiervan bewust te zijn. Waar je enige jaren geleden nog een freelance recruiter op medior-niveau kon inhuren voor gemiddeld €50-55, is het gemiddelde uurtarief nu gestegen naar €66 of meer.
Jaarlijks zet Jellow de gemiddelde freelance uurtarieven op een rij voor sectoren binnen de zakelijke dienstverlening. Dit is een handig hulpmiddel voor iedere inhurende opdrachtgever. Het is namelijk altijd goed om te controleren of het uurtarief dat jij voor ogen hebt, realistisch is voor de expertise, vaardigheden en/of ervaring die je vraagt. Ben je realistisch? Dan zul je ook eerder de gewenste freelance kandidaat vinden.
Beste tips voor opdrachtgevers: laat je niet leiden door het uurtarief
De meest voorkomende vergissing van een opdrachtgever is dat hij/zij zich te veel laat leiden door het uurtarief. Staar je hier niet blind op. Regelmatig komen we bij Jellow een opdrachtgever tegen die een aantal harde eisen heeft gesteld, zoals een maximaal uurtarief en een maximaal aantal uren voor een opdracht, wat niet altijd realistisch is.
De vergissing zit hem in het feit dat elke opdracht vanuit een bepaalde doelstelling is ontstaan.
Logischerwijs werkt iedere opdrachtgever vanuit een budget en een richtlijn voor het uurtarief. Alleen de vergissing zit hem in het feit dat elke opdracht vanuit een bepaalde doelstelling is ontstaan. Het zou kunnen dat een freelancer met een hoger uurtarief (en doorgaans meer kennis en ervaring dan iemand met een lager tarief) de opdracht naar een hoger niveau tilt, de doelstelling haalt én alles in de helft van de tijd die je voor ogen had voltooid .
Ons advies: Kijk eerst naar de vaardigheden en competenties die nodig zijn voor de opdracht, de doelstelling van de opdracht. Vervolgens zoek je daar dan de meest geschikte freelancer bij.