Jij kan als freelancer kiezen uit verschillende verdienmodellen. De bekendste die gebruikt wordt is het ‘uurtje-factuurtje’ model. Ook bij Jellow wordt dit gebruikt. Dat betekent dat jij betaald krijgt voor de tijd die jij aan een opdracht gewerkt hebt en dat jij dus een uurtarief voor jezelf moet bepalen. Maar hoeveel is jouw kunde eigenlijk waard? Hoe zorg je ervoor dat je enerzijds niet te weinig vraagt voor die diensten die jij levert en anderzijds niet een te hoog uurtarief stelt waardoor opdrachtgevers in plaats van jou met een ander in zee gaan?
Deze vragen hoor ik regelmatig in de wandelgangen. Logisch, want met al die concullega’s, wil jij natuurlijk een eerlijke en vooral de beste kans maken op die opdracht. Dat gaat hem niet worden als jij je plank misslaat met je uurtarief, waardoor de opdrachtgever jou laat schieten. Jij hebt die inkomsten namelijk ook nodig. Dus wat is dan het uurtarief dat jij als indicatie moet opgeven?
Basis uurtarief zzp berekenen
Als eerste is het altijd handig om voor jezelf na te gaan wat jouw basisuurtarief als zzp’er zou moeten zijn om rond te komen. Handig: er zijn ontzettend veel sites die je hierbij kunnen helpen. Zij hebben calculators die voor jou berekenen welk uurtarief jij kan, mag en vooral moet vragen (bijvoorbeeld deze van ikwordzzper.nl).
In deze soort calculators wordt berekend hoeveel je moet verdienen om ‘normaal’ rond te komen. Dit houdt in dat je naast je bedrijfskosten ook je premies, pensioen, (privé)belastingen, een eventuele buffer (voor als je bijvoorbeeld ziek bent), verzekeringen, vakantiedagen, maar ook je maandelijkse boodschappen als uitgaven berekend.
‘Even snel’ jouw uurtarief berekenen gaat niet helemaal op. Wat je moet doen om je voor te bereiden is het volgende:
1. Maak een lijstje voor je bedrijfskosten:
- Verzekeringen & pensioen
- Werkplek
- Vervoer
- Telefonie en internet
- Benodigde (werk)producten
- Evt. kosten voor een boekhouder
- etc.
2. Maak daarnaast een lijstje voor je privé kosten:
- Hypotheek/huur
- Auto
- Telefonie en internet
- Verzekeringen
- Levensonderhoud
- etc.
3. Maak ook een lijstje met eventuele aftrekposten (op deze van ikgastarten.nl staan de 7 belangrijkste aftrekposten voor een zzp’er uitgebreid beschreven), bijvoorbeeld:
- Zelfstandigenaftrek
- Startersaftrek
- MKB-winstvrijstelling
- Investeringsaftrek
- Meewerkaftrek
- Fiscale oudedagsreserve
- Willekeurige aftrek
Vervolgens krijg je de vraag hoeveel uur je wekelijks wil werken. Daarbij wordt de vraag gesteld of je daarbij rekening houdt met je vrije dagen. In vaste loondienst heb je vrije dagen maar krijg je wel doorbetaald, voor een freelancer is dit niet het geval. Daarnaast moet je ook kijken welke uren voor jou declarabel zijn. Jij hebt ook tijd nodig voor jouw administratie en je zal geen opdrachtgever vinden die die uren voor jou gaat betalen.
Daarnaast moet jij uitzoeken hoeveel jij boven je minimale uurtarief wil verdienen. Vergeet niet dat je te maken hebt met de belastingschalen. Om een open deur in te trappen: als je meer verdient, betaal je ook meer belasting.
Als je dit allemaal goed voor ogen hebt, kan je die calculators invullen en weet je wat jij als minimum, dus basistarief, kan hanteren wanneer jij aan de slag gaat als freelancer. Als je dit duidelijk voor ogen hebt, kan je kijken hoe jouw vakgebied in de markt ligt en hierop inspelen met jouw tarief.
Gemiddelde uurtarieven van freelancers bij Jellow
De uurtarieven die freelancers bij Jellow hanteren lopen erg uiteen. Dit komt voornamelijk door de ervaring, opleiding en beschikbaarheid. Ook bestaan deze aangegeven uurtarieven van freelancers in Jellow uit indicaties. Elke opdracht verschilt qua intensiteit, duur, moeilijkheidsgraad, etc. waardoor het aangegeven uurtarief niet altijd voor elke opdracht geldt.
Er zijn natuurlijk genoeg redenen om een opdracht aan te nemen met een lager uurtarief dan jij eigenlijk hanteert. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij veel kan leren van de opdracht, dat je er een vriend mee uit de brand helpt of dat je een compensatie krijgt (lees hierover meer in deze blog).
Daarom vragen we vaak als indicatie op Jellow om het gemiddelde uurtarief te nemen van de opdrachten die je voorheen hebt gehanteerd. Helaas kan jij niet gluren bij de andere freelancers om te zien welk uurtarief zij hanteren omdat we dit afgeschermd hebben. Maar om je een globaal idee te geven kan je hieronder zien hoeveel procent van de freelancers in de zakelijke dienstverlening (denk aan freelancers op het gebied van sales, marketing, communicatie, juridisch, HR, management, development, industrie, onderwijs, design, etc.) een bepaald uurtarief hanteert:
Jouw uurtarief bespreekbaar maken bij de opdrachtgever
Zoals eerder benoemd is het uurtarief bij Jellow indicatief. Een opdrachtgever heeft vaak een bepaald budget, maar weet ook dat de freelancer met het laagste uurtarief niet altijd de beste keuze is. Iemand met een hoger uurtarief, maar met veel meer ervaring, kan dezelfde klus misschien wel in de helft van de uren doen dan de freelancer met het laagste uurtarief. Dit hoeft dan uiteindelijk niet veel te schelen in kosten.
Soms wordt er vergeten dat jij als zelfstandige zelf belasting, pensioen, apparatuur, verzekeringen en waarschijnlijk ook nog opleidingen om jezelf te blijven ontwikkelen, moet betalen. Daarom is het belangrijk dat jij jouw uurtarief bespreekbaar maakt bij de opdrachtgever. Onderhandelen over het uurtarief gaat niet iedereen makkelijk af. Om sterk in je schoenen te staan en wel die ballen te tonen om hierover eens goed in discussie te gaan, kan je een aantal punten goed voorbereiden.
Omdat ik nieuwsgierig was hoe andere freelancers denken over hun uurtarief ging ik rondkijken op het internet en kwam onderstaand filmpje van Milei Vos tegen op YouTube. In deze video praten freelancers of zzp’ers over het tarief dat ze gebruiken en welk model (uurtje factuurtje, per woord, per tekening) en hoe zij onderhandelen met opdrachtgevers.
YouTube, Milei Vos: Wat vraag jij? Normale tarieven voor zzp’ers.
Opdrachtgevers zijn op de hoogte van de uurtarieven
Opdrachtgevers die op zoek zijn naar een freelancer in jouw vakgebied zijn op de hoogte van de tarieven van jouw concullega’s. Daarom is het erg handig om te weten welke tarieven jouw concullega’s hanteren en waarom jouw tarief hiervan afwijkt (of niet). Heb jij een aantal kwaliteiten, meer ervaring of een extra opleiding die zij niet hebben? Zolang jij sterk in je schoenen staat, kan jij heel goed de onderhandelingen aangaan.
Weet ook goed wat voor jou de ondergrens is qua uurtarief en zeg ook echt ‘nee’ als opdrachtgevers hier onder gaan. Een van mijn collega’s, ook freelancer, (freelance developer) geeft het volgende als tip mee:
“Wees heel duidelijk in je grenzen en zet dit ook zwart op wit. Vooral bij wat kleinere bedrijven met een wat kleiner budget. Een beetje generaliserend, maar ze willen vaak voor een dubbeltje op de voorste rij zitten en vragen vaak veel van je.
Ondanks dat ik altijd in het contract neerzet hoeveel uur ik ga besteden, wat de resultaten zijn en hoeveel werk ik ga verrichten…op een een of andere manier doe ik toch altijd veel meer werk en krijg hiervoor niet betaald. Werk voor wat je waard bent en niet voor minder.”
Heb jij tips?
Omdat het uurtarief voor veel beginnende freelancers echt een grote rol speelt, en niet iedereen spelingsruimte heeft om te kijken hoe de markt fluctueert zijn wij benieuwd hoe jij je uurtarief hebt vastgesteld. Welke factoren zorgen ervoor dat jij juist wat hoger, of juist iets lager gaat zitten? Zijn er nog tips die jij van freelancer tot freelancer wil overbrengen op het gebied van uurtarief bepalen? Laat het ons (en anderen) hieronder weten!