Wat doet een UX designer

Wat doet een UX designer/ UI designer

Jellow

Wat is een UX/UI designer?

Een UX/UI designer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke interfaces voor digitale producten, zoals websites, apps en software. De afkorting UX staat voor User Experience, en is gericht op het verbeteren van de interactie tussen de gebruiker en het product. UI staat voor User Interface, en gaat over de visuele aspecten van het product, zoals de lay-out, kleuren en iconen.

Een UX/UI designer werkt vaak samen met ontwikkelaars, producteigenaren en andere stakeholders om te zorgen dat het eindproduct aan de wensen en eisen van de gebruiker voldoet. Dit kan onder andere door middel van user research, usability testing en het maken van wireframes en prototypes. Het is belangrijk dat een UX/UI designer zowel creatief als analytisch is, en in staat is om zowel grote als kleine problemen op te lossen.

Wat is het verschil tussen een UX en een UI designer?

UX (User Experience) en UI (User Interface) design zijn twee verschillende rollen die vaak samenwerken bij het ontwerpen van een product. Het verband tussen de rollen is zo groot dat deze vaak gecombineerd worden en de verantwoordelijkheid bij één persoon komt te liggen, de UX/UI designer. De reden hiervoor kan verschillen, maar vaak wordt dit gedaan om efficiënter te werken en om sneller beslissingen te nemen. Om een goed beeld te krijgen van deze gecombineerde functie is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen de functies UX designer en UI designer.

  • Een UX designer richt zich op de gebruikerservaring van een product. Dit omvat onderzoek naar gebruikersbehoeften, het testen van concepten en het ontwerpen van de interactie tussen gebruikers en het product. UX designers werken vaak aan het begin van een project, en hun focus ligt op het creëren van een logische en intuïtieve structuur voor de inhoud en functionaliteit van een product.
  • Een UI designer richt zich op de visuele representatie van een product. Dit omvat het ontwerpen van de layout, kleuren, typografie en iconen die gebruikers zien wanneer ze met een product interacteren. UI designers werken vaak later in het ontwerpproces en hun focus ligt op het creëren van een aantrekkelijk en efficiënt visueel ontwerp dat de gebruikerservaring versterkt.

Kortom, het zijn twee verschillende disciplines binnen de wereld van productontwikkeling. Beide zijn gericht op het verbeteren van de interactie tussen gebruikers en producten, maar hebben verschillende focusgebieden en verantwoordelijkheden.

 

Wat doet een UX/UI designer?

UX/UI designers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van de gebruikersinterface van een product of dienst, met als doel de gebruikerservaring zo aangenaam en efficiënt mogelijk te maken.

Een UX/UI designer begint vaak met het analyseren van de gebruikersbehoeften door middel van onderzoek, zoals interviews en gebruikerstests. Om op basis hiervan inzicht te krijgen in de totale ervaring van een gebruiker met een product of dienst, inclusief hoe eenvoudig het is om te navigeren, hoe logisch de informatie is georganiseerd en hoe snel een taak kan worden voltooid.

Hierna ontwerpt en ontwikkelt de designer wireframes, prototyping en de interface voor de gebruiker. Deze ontwerpen worden vervolgens getest met gebruikers om te zorgen dat de interface gebruiksvriendelijk is en aan de eisen van de gebruiker voldoet.

Ook het esthetische aspect van de gebruikersinterface, waaronder kleuren, lettertypen, afbeeldingen en iconen komt aan bod en draagt bij aan het product dat een UX/UI designer oplevert. Zij zorgen voor de visuele presentatie van de informatie op een manier die de gebruiker aantrekkelijk vindt en gemakkelijk te begrijpen is.

Tools van een UX designer

Bedrijven kunnen freelance UX/UI designers inhuren voor het ontwerpen van websites, mobiele apps, softwareprogramma’s, slimme apparaten en andere digitale producten. Door het aanstellen van een UX/UI designer, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun producten gemakkelijk te gebruiken zijn en aantrekkelijk voor de gebruiker, wat kan leiden tot een betere gebruikerservaring en meer tevreden klanten.

In samenvatting is een UX/UI designer verantwoordelijk voor het ontwerpen van de gebruikersinterface van een product of dienst, met als doel de gebruikerservaring zo aangenaam en efficiënt mogelijk te maken en helpt bedrijven om hun producten of diensten te verbeteren en te blijven aanpassen aan de veranderende eisen van de gebruikers.

Wat maakt iemand een goede UX/UI designer?

Een goede UX/UI designer beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen en competenties. De mate waarin een UX/UI designer hierover beschikt kan sterk invloed hebben op het niveau van de designer.

Een goede UX/UI designer heeft een groot analytisch vermogen
Analytisch vermogen is een onmisbare eigenschap voor een goede UX/UI designer.
Als UX/UI designer word je vaak ingeschakeld om een probleem of vraagstuk op te lossen. Analytisch vermogen helpt bij het begrijpen van de gebruiker en hun behoeften. Het draagt bij aan een volledige analyse die inzicht geeft in hoe de gebruiker de huidige interface gebruikt en waar verbeterpunten liggen.

Een goede UX/UI designer heeft aandacht voor detail
Aandacht voor detail kan grote invloed hebben op het niveau van de UX/UI designer. Dit komt omdat kleine veranderingen in de interface grote gevolgen kunnen hebben voor de gebruikservaring. Een designer met aandacht voor detail zal bijvoorbeeld zorgvuldig overwegen hoe knoppen worden geplaatst, hoe de navigatie is georganiseerd en hoe de tekst wordt weergegeven, om te zorgen dat alles duidelijk en logisch is voor de gebruiker. Door aandacht te besteden aan de kleine details, kan de designer problemen voorkomen die de gebruikservaring kunnen verstoren.

Een goede UX/UI designer beschikt over een flinke dosis creativiteit
Creativiteit is cruciaal, zowel op het gebied bedenken van unieke oplossingen voor complexe problemen als voor de visuele aspecten van de interface te ontwerpen, zoals kleuren, typografie en iconografie. Creativiteit is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces, omdat het helpt bij het creëren van een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke interface die de gebruiker aantrekt en behoudt.

Voorbeeld van een UX/UI design

Een goede UX/UI designer is communicatief sterk en werkt goed samen
Het ontwerpproces is vrijwel altijd een teaminspanning. De UX/UI designer werkt vaak samen met ontwikkelaars, producteigenaren, en gebruikers om een product te creëren dat voldoet aan de eisen en wensen van de gebruiker. Zo draagt het bijvoorbeeld bij aan het stellen van heldere vragen aan de klant en tijdens het gebruikersonderzoek.

Een goede UX/UI designer is flexibel
Een goede UX/UI designer moet flexibel zijn omdat ontwerpprojecten vaak onvoorspelbaar zijn en snel kunnen veranderen. Er kunnen onverwachte problemen opduiken of nieuwe eisen worden gesteld, en de designer moet snel kunnen schakelen en aanpassen.

Een goede UX/UI designer heeft passie voor technologie en design
Het stelt de UX/UI designer in staat om de gebruikerservaring en de visuele aspecten van een product te begrijpen en te verbeteren. Technologiekennis is noodzakelijk om te begrijpen hoe een product werkt en om technische beperkingen te overkomen, terwijl designvaardigheden helpen bij het creëren van een intuïtieve en aantrekkelijke gebruikersinterface. Op het gebied van technologie en design volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Een UX/UI designer dient op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in de branche.

Wat is de rol van een UX/UI designer in de organisatie?

De rol van een UX/UI designer in een organisatie is om te zorgen voor een gebruiksvriendelijke en visueel aantrekkelijke interface voor producten en diensten. Hierbij zijn er verschillende taken waar een UX/UI designer verantwoordelijk voor kan zijn:

Het onderzoeken van gebruikersbehoeften: Een UX/UI designer zal onderzoek doen naar de gebruikers van een product of dienst om te begrijpen wat hun behoeften en verwachtingen zijn.

  • Het creëren van wireframes en prototypen: Hiermee wordt een voorbeeld gemaakt van hoe de interface eruit zal zien en hoe de gebruiker hiermee zal interacteren.
  • Het ontwerpen van de interface: Dit omvat het ontwerpen van de layout, kleuren, typografie, iconen en andere visuele elementen die de interface samenstellen.
  • Het testen van de interface: Hiermee wordt getest of de interface gebruiksvriendelijk is en of gebruikers de informatie kunnen vinden die zij zoeken.
  • Het onderhouden en bijwerken van de interface: Dit omvat het maken van verbeteringen aan de interface gebaseerd op feedback van gebruikers en veranderende technologieën.
Wat doet een UX designer

Het team van een UX/UI designer kan variëren afhankelijk van de grootte en structuur van een organisatie. In sommige gevallen kan een UX/UI designer werken in een klein team samen met ontwikkelaars, producteigenaren en andere designers. In grotere organisaties kan een UX/UI designer deel uitmaken van een groter design team dat bestaat uit verschillende specialistische rollen zoals:

  • UX designers: Verantwoordelijk voor het onderzoeken van gebruikersbehoeften en het creëren van wireframes en prototypen.
  • UI designers: Verantwoordelijk voor het visuele ontwerp van de interface, zoals kleur, typografie, iconen en andere visuele elementen.
  • Interaction designers: Verantwoordelijk voor het ontwerpen van hoe de gebruiker zal interacteren met de interface.
  • Visual designers: Verantwoordelijk voor het ontwerpen van de visuele identiteit van het product of de dienst.
  • Contentstrategen: Verantwoordelijk voor het creëren van content die aansluit op de gebruikersbehoeften en verwachtingen.
  • Usability testers: Verantwoordelijk voor het testen van de interface met echte gebruikers om te zien of deze gebruiksvriendelijk is.
  • Front-end developers: Verantwoordelijk voor het implementeren van het ontwerp in code.

De samenstelling van het team kan variëren en soms kunnen de taken van deze rollen overlappen, afhankelijk van de grootte en structuur van de organisatie.

Wat verdient een UX/UI designer?

Een UX/UI designer in Nederland verdient gemiddeld € € 4.185 per maand (o.b.v. 40 uur). Het aantal jaren ervaring speelt wel een rol in het salarisniveau van een UX/UI designer.

  • Een junior UX/UI designer (minder dan 2 jaar ervaring) verdient € 3.560 per maand
  • Een medior UX/UI designer (3 tot 5 jaar werkervaring) verdient € 4.185 per maand
  • Een senior UX/UI designer (meer dan 5 jaar ervaring) verdient € 4.815 per maand

Het gemiddelde salaris van een UX/UI designer per type dienstverband (ervaring niet meegenomen) is als volgt:

  • Detachering € 4.535
  • Vast contract € 4.185
  • Freelance/interim € 5.155
  • Traineeship € 2.350
  • Tijdelijk contract € 4.580

Je salaris als UX/UI designer wordt bepaald door meerdere factoren. Denk aan de leeftijd, het opleidingsniveau en de werkervaring die hierin bepalend zijn. Het salarisniveau verschilt ook per bedrijf of organisatie. Zo kun je als UX/UI designer aan de slag bij commerciële bedrijven, bij overheidsinstanties of bij een extern bureau, waarbij iedere branche een ander salarisniveau kan hanteren.

Een UX/UI designer in Nederland verdient gemiddeld € 4.185 bruto per maand (o.b.v. 40 uur).

Naast een goed salaris spelen ook secundaire arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol. Dan kun je denken aan het aantal vakantiedagen, wel/geen reiskostenvergoeding en mogelijkheid tot een leaseauto. Een ander onderdeel van de arbeidsvoorwaarden zijn budget voor persoonlijke ontwikkeling en duidelijke doorgroeimogelijkheden

De hierboven genoemde bedragen komen via Werkzoeken.

Welke voordelen biedt een UX/UI designer voor een bedrijf?

Wil je als marketeer en verbeterde gebruikerservaring van een website of app leveren aan de gebruikers? Wil je als marketeer het registratie-/aanmeldformulier op de website verbeteren zodat het conversieratio hoger wordt en er meer aanmeldingen op de website binnenkomen. Een marketeer heeft zelf onvoldoende kennis op dit vlak. Hiervoor komt een UX designer zeer van pas. Vanuit het probleem van een gebruiker wordt een oplossing bedacht, uitgewerkt, getest en live gezet. De inzet van een UX designer biedt een marketingteam veel voordelen.

De voordelen van een UX/UI designer voor je bedrijf op een rij:

  • Verbeterde gebruikerservaring: Een UX/UI designer zorgt ervoor dat een product of dienst eenvoudig en intuïtief te gebruiken is, waardoor de gebruikerservaring verbeterd wordt.
  • Verhoogde conversie: Door een goede gebruikerservaring te bieden, kan een UX/UI designer ervoor zorgen dat meer bezoekers van een website of gebruikers van een app daadwerkelijk een aankoop doen of een bepaalde actie uitvoeren.
  • Minder afbreukrisico: Een UX/UI designer kan helpen bij het identificeren van mogelijke problemen en knelpunten in een product of dienst voordat deze gelanceerd wordt, waardoor de kans op afbreuk kleiner wordt.
  • Efficiëntere ontwikkeling: Een UX/UI designer kan de ontwikkeling van een product of dienst efficiënter maken door duidelijke richtlijnen en specificaties op te stellen.
  • Verhoogde klanttevredenheid: Door de gebruikerservaring te verbeteren en problemen op te lossen, kan een UX/UI designer ervoor zorgen dat klanten tevredener zijn met een product of dienst.

Welke opleiding heeft een UX/UI designer gevolgd?

Een opleiding voor een UX/UI designer moet zich richten op een aantal specifieke kennisgebieden om de student voor te bereiden op een carrière in deze branche. Hieronder staan een aantal belangrijke onderwerpen die in de opleiding aan bod zouden moeten komen:

Gebruikersonderzoek: De student leert hoe ze informatie over gebruikers en hun wensen en behoeften kunnen verzamelen. Dit is belangrijk omdat het ontwerp van een product gebaseerd moet zijn op de echte gebruikers en hun specifieke context.

Interactieontwerp: De student leert hoe ze de interactie tussen gebruiker en product kunnen ontwerpen, zoals navigatie en de manier waarop knoppen werken. Dit is belangrijk omdat een goede interactie de gebruikerservaring kan verbeteren en problemen kan voorkomen.

Voorbeeld van een UX designer in Figma

Visueel ontwerp: De student leert hoe ze de uiterlijke verschijning van een product kunnen ontwerpen, zoals kleuren, lettertypen en afbeeldingen. Dit is belangrijk omdat een aantrekkelijke en toegankelijke vormgeving de gebruikerservaring kan verbeteren en de herkenbaarheid van een product kan vergroten.

Prototyping: De student leert hoe ze werkende modellen of demonstraties van een ontwerp kunnen maken, zodat gebruikers het ontwerp kunnen uitproberen op diverse apparaten (mobiel, desktop, tablet) en feedback kunnen geven.

Testen: De student leert hoe ze het ontwerp kunnen testen met gebruikers om te zien of het aan hun wensen voldoet en om problemen op te sporen. Dit is belangrijk omdat het testen van een ontwerp de kwaliteit ervan kan verbeteren en problemen kan voorkomen.

Toegankelijkheid: De student leert hoe ze hun ontwerp toegankelijk kunnen maken voor mensen met beperkingen. Dit is belangrijk omdat iedereen in staat moet zijn om een product te gebruiken, ongeacht hun capaciteiten.

Gebruiksvriendelijkheid: De student leert hoe ze hun ontwerp gebruiksvriendelijk kunnen maken. Dit is belangrijk omdat een gebruiksvriendelijk ontwerp de gebruikerservaring kan verbeteren en problemen kan voorkomen.

Softwarevaardigheden: De student leert hoe ze software zoals Adobe XD, Sketch, Figma, InVision te gebruiken. Het beschikken over basiskennis van HTML kan ook uitkomst bieden.

Mogelijke opleidingen zijn:

  • Communication & Multimedia Design (HBO)
  • Design for Interaction (WO)
  • Digitale Communicatie (HBO)
  • Human Media Interaction (WO)
  • Informatiekunde (WO)

Daarnaast is het voor hbo-afgestudeerden mogelijk zich te verdiepen in het vak met een post-hbo, zoals:

  • Post-hbo digitale communicatie

Wat levert een interim UX/UI designer op voor je bedrijf?

Zou je wel een freelance UX/UI designer aan willen nemen voor je organisatie, maar is je organisatie nu nog te klein en is er nog geen behoefte voor een permanente invulling? Of heeft de inzet van een freelance UX/UI designer via een extern bureau niet de voorkeur?

Je kunt dan ook denken aan de inzet van een freelance of interim UX/UI designer. Zo bespaar je op salariskosten en maak je efficiënt gebruik van de flexibiliteit, kennis en ervaring van een freelancer. Hierdoor kun je direct van start met het verbeteren en creëren van gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke interfaces voor digitale producten, zoals websites, apps en software.

Denk je erover om een freelance UX/UI designer in te huren voor jouw bedrijf? Bij Jellow vind je gegarandeerd de juiste professional met kennis van User Experience en User Interface die effectief aan de slag gaat met het bereiken van jouw doelstellingen. Met het Stappenplan Freelancer inhuren laten we je zien hoe eenvoudig het is om een freelance UX/UI designer te vinden voor jouw bedrijf.

Tags: How to - Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Inkomstenbelasting als ZZP’er

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Paperdork, een unieke combinatie van een innovatief boekhoudprogramma en jouw eigen cijferbaas. Naast belangrijke informatie voor...

5 minuten Jellow

Fietslease iets voor jou als freelancer?

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Lease a Bike. Lease a Bike helpt freelancers met het vinden van de beste mobiliteitsoplossingen.  Zelfstandigen...

5 minuten Jellow