Wat is freelance, zzp en interim?

Wat is freelance?

Jellow

Als je van plan bent om voor jezelf te beginnen, kan het verwarrend zijn om te navigeren door de verschillende termen die je tegenkomt. Nu is de vraag, ben je een freelancer, zzp’er of interimmer? De constructies worden vaak door elkaar gebruikt, zelfs in onze branche. Laten we samen de verschillen tussen deze termen verkennen en duidelijkheid scheppen.

Wat houdt freelance, zzp en interim in?

Om de constructies beter te begrijpen, leggen we eerst uit wat de verschillende termen inhouden. Er zijn namelijk een aantal verschillen tussen freelance, zzp en interim.

Wat is freelance?
Freelance is een werkrelatie waarbij iemand op projectbasis werkt voor verschillende opdrachtgevers, in plaats van in loondienst te zijn bij één of enkele werkgevers. Freelancers zijn vaak zelfstandige professionals zoals copywriters, ontwerpers, consultants, fotografen, programmeurs, etc…

Wat is zzp?
Zzp staat voor “zelfstandige zonder personeel” en verwijst naar iemand die zijn eigen bedrijf heeft en geen werknemers. Zzp’ers zijn vaak zelfstandige ondernemers die werken als freelancer of als kleine ondernemer in een specifieke branche. In de branches bouw en constructie, industrie, landbouw en logistiek komen de meeste zzp’ers voor.

Wat is interim?
Als je op interim-basis werkt, ben je iemand die ergens tijdelijk werkt zonder vast dienstverband. Vaak is dit op managementniveau of hoger. Voorbeelden hiervan zijn bij een vervanging van een afwezige manager, bij een tijdelijke groei of vermindering van de activiteiten of bij een herstructurering.

Wat is het verschil tussen freelance, zzp en interim?

Freelance, zzp (zelfstandige zonder personeel) en interim zijn constructies die vaak worden gebruikt in de arbeidsmarkt, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar. Zzp’er en freelancer zijn vergelijkbaar, aangezien zij beide werken als zelfstandige zonder vast contract bij een opdrachtgever. Iemand die op interim-basis werkt is wel onder contract bij de organisatie waar hij of zij werkt. De Kamer van Koophandel beschouwt geen verschil tussen een freelancer, zzp’er en interimmer. Fiscaal zijn er geen verschillen tussen de drie constructies, alleen in de volksmond worden ze anders genoemd.

Hoe herken jij de verschillen?
Het is lastig om woorden als zzp’er en freelancer in een goede context te plaatsen. Vaak worden ze door elkaar gebruikt, maar in de volksmond heeft zzp’er een bredere betekenis. Oorspronkelijk verwees een freelancer naar mensen die naast een vast contract ook als zelfstandig ondernemer werkten, terwijl zzp’ers zich volledig richten op hun eigen onderneming.

Interim is een term die wordt gebruikt voor iemand die tijdelijk wordt ingezet voor een specifieke taak of functie. Het grote verschil tussen freelance, zzp en interim is dat iemand die werkt op interim-basis onder contract staat bij een bedrijf. Vaak wordt dit geregeld via een tussenpartij in de vorm van een intermediair of detacheringsbedrijf. Als detacheerder wordt je verhuurd vanuit een bedrijf om tijdelijk een plek in te vullen binnen een ander bedrijf. De interimmer is dan nog steeds verantwoordelijk voor het bijhouden van zijn uren, maar het salaris wordt uitbetaald door de opdrachtgever.

Wat is het verschil tussen freelance en loondienst?

Als je werkt op freelance basis dan ben je niet verbonden aan een organisatie, je bent vrij om voor verschillende bedrijven tegelijk te werken. Iemand in loondienst werkt daarin in tegenstelling tot de freelancer voor een vaste werkgever. Een freelancer is zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk, het onderhandelen over tarieven, het uitvoeren van werkzaamheden en het opleveren van werk aan klanten. Een freelancer is vaak gespecialiseerd in een specifiek vakgebied en biedt de diensten aan voor verschillende klanten. Zij zijn vaak verantwoordelijk voor hun eigen administratie, belastingen en verzekeringen.

In tegenstelling daarmee, heeft iemand in loondienst een vast contract met een werkgever en werkt hij/zij voor een salaris. De werknemer is verantwoordelijk voor de werkzaamheden die zijn vastgelegd in hun contract. De werkgever is daarnaast verantwoordelijk voor de administratie, belastingen en verzekeringen. Mensen die in loondienst zijn hebben vaak minder flexibiliteit in hun werktijden en locatie dan freelancers.

Hoe begin ik als een freelancer, zzp’er of interimmer?

Hoe begin ik als freelancer?
De eerste stap is om je vaardigheden en expertise te identificeren en te beslissen welke diensten je wilt aanbieden aan klanten. In welk vakgebied liggen jouw kwaliteiten? Je hebt bijvoorbeeld jaren gewerkt als marketeer. Waar ben je goed in? Ben je een generalist of een specialist? Kortom, hoe wil je jezelf in de markt zetten?

Vervolgens is het aan te raden om een portfolio te maken van je werk, zodat potentiële klanten kunnen zien wat je kunt. Daarnaast is het belangrijk om een website of online profiel te maken, zodat klanten je gemakkelijk kunnen vinden. Om klanten te vinden, kun je je netwerk gebruiken, via sociale media of platforms zoals LinkedIn of Instagram. LinkedIn kan je gebruiken om je zakelijke informatie te delen, denk hierbij aan samenwerkingen, vakgerelateerde opinies of het delen van informatie over jouw onderneming. Wil je een product of dienst visueel belichten, kan je ervoor kiezen om een account aan te maken op Instagram of Pinterest. Het is een mooie manier om een online fotoalbum op te bouwen, dat dient als een cv. Kies een platform dat aansluit bij de doelgroep die jij wilt bereiken met jouw dienst of product.

Wat doet een tester in een bedrijf?

Voor het vaststellen van het uurtarief wordt vaak onderhandeld. Het uurtarief wordt bepaald aan de hand van het budget van opdrachtgever, opleidingsniveau en kwaliteiten en ervaring van de freelancer. Ook is het belangrijk om een administratiesysteem te maken voor administratie, facturatie en belastingen. Verzekeringen zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering worden vaak over het hoofd gezien.

Tenslotte is het verplicht om je te registreren bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je bent aangemeld als ondernemer, krijg je een KVK-nummer en een BTW-nummer. Deze dien je in elke communicatie online te tonen. Denk hierbij aan je factuur, website, bestellingen en zakelijke e-mails. In het stappenplan van Jellow wordt alles uitgebreid uitgelegd, zodat jij klaar bent om een freelancer te worden.

Hoe vind je een opdrachtgever als freelancer?
Nadat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan je aan de slag op freelance basis. Je kan op verschillende manieren op zoek naar een opdrachtgever. De makkelijkste manier is om eerst te kijken in je eigen netwerk, wie ken je die mogelijk geïnteresseerd is in de dienst die jij levert of wil gaan leveren. Naast je eigen netwerk kun je jezelf ook aanmelden bij een freelance platform. Er zijn talloze freelance platformen waar bedrijven en freelancers samenkomen. Welke freelance platformen zijn er allemaal?

  • Jellow
  • Freelance.nl
  • Freelancer.nl
  • Younited
  • Hoofdkraan
  • Indeed

Dit zijn slechts zes freelance platformen, maar er zijn nog talloze andere. De platformen hebben hun eigen doelgroep, zo is er verschil in de freelancers die actief zijn op de platformen, maar ook in de opdracht. Het ene platform is gericht op de nieuwe jonge freelancer, bij het andere platform gaat het om ervaren freelance professionals. Hou ook rekening met de duur van een opdracht, niet elk platform biedt langdurige opdrachten aan. Informeer jezelf dus goed voordat je jezelf ergens aanmeldt.

Welke rechtsvorm past bij jouw onderneming?
Er zijn verschillende rechtsvormen waar een freelancer voor kan kiezen, afhankelijk van de grootte van de te verwachten omzet, de verantwoordelijkheden en de fiscale verplichtingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende rechtsvormen voor freelancers:

  • Eenmanszaak: Dit is de meest voorkomende rechtsvorm voor freelancers. Een eenmanszaak is een bedrijf dat wordt gerund door één persoon, waarbij de eigenaar persoonlijk verantwoordelijk is voor alle financiële verplichtingen van het bedrijf.
  • BV (besloten vennootschap) : Een BV is een bedrijfsvorm waarbij de aandeelhouders niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van het bedrijf. Hierdoor neemt de verantwoordelijkheid af maar nemen de fiscale verplichtingen toe.
  • VOF (vennootschap onder firma) : Een VOF is een samenwerking tussen twee of meer zelfstandigen die samen een bedrijf runnen. In een VOF zijn de partners persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
  • Maatschap: Een maatschap is een samenwerkingsverband tussen twee of meer zelfstandigen die samen een bedrijf runnen en waarbij de inkomsten en verliezen worden verdeeld onder de partners. In een maatschap zijn de partners persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
  • Franchise : Als freelancer kan je ook kiezen voor een franchise. Hierbij wordt je ondernemer onder een bestaande formule en maak je gebruik van de naam, kennis en ervaring van de franchiser.

Het is belangrijk om goed te overwegen welke rechtsvorm het beste bij jou past, afhankelijk van je businessmodel, verantwoordelijkheden en fiscale verplichtingen. Het is aan te raden om advies te vragen aan een accountant of een jurist om de beste keuze te maken.

Hoe stop ik als freelancer?
Als je besluit om je eenmanszaak op te heffen, is het proces vaak eenvoudig. Eerst dien je je onderneming uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel door het invullen van een formulier op hun website. Zodra dit formulier is verwerkt, ontvang je een bevestiging dat je bedrijf is uitgeschreven. De Kamer van Koophandel geeft dit automatisch door aan de fiscus, zodat je dit niet zelf hoeft te doen. Vervolgens zal de Belastingdienst je een brief sturen over de gevolgen van de opheffing. Voordat je de opheffing voltooit, dien je alle schulden, inclusief belastingen, afbetaald te hebben. Indien er na betaling van de schulden nog geld over is, mag je dit privé houden.

Waarom werken als freelancer?

Wat zijn de voordelen van freelancen?
Freelancen biedt veel voordelen in vergelijking met werken als werknemer in loondienst. Ten eerste hebben freelancers veel meer vrijheid in hun keuze van projecten en werktijden. Of je vanuit huis werkt of je op het kantoor van de opdrachtgever aan de slag gaat, is aan jou. Je hebt als freelancer ook meer controle over je inkomen, omdat je vaak per project betaalt wordt en je zelf tarieven kan onderhandelen.

Freelancen biedt ook meer flexibiliteit voor zaken als reizen en werken vanuit huis. Daarnaast kan freelancen een goede manier zijn om ervaring op te doen in verschillende industrieën en om een breder scala aan vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien biedt freelancen de mogelijkheid om te werken met diverse opdrachtgevers, waardoor het werk afwisselend en uitdagender kan zijn. Ook de tarieven zijn flexibeler, zodat je meer kunt verdienen in vergelijking met werken in loondienst. Kortom, freelancen biedt de volgende voordelen:

  • Freelancen biedt veel vrijheid en flexibiliteit in keuze van projecten en werktijden.
  • Freelancen geeft meer controle over het inkomen.
  • Flexibiliteit om te reizen en te werken vanuit huis.
  • Mogelijkheid om ervaring op te doen in verschillende industrieën en vaardigheden te ontwikkelen.
  • Mogelijkheid om te werken met diverse opdrachtgevers waardoor werk afwisselend en uitdagender kan zijn.
  • Tarieven zijn flexibeler waardoor je meer kunt verdienen dan in loondienst.

Wat zijn de nadelen van freelance?
Het werken als freelancer kent ook een aantal nadelen. Je hebt namelijk altijd te maken met een bepaalde mate van onzekerheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een nieuwe opdracht en je moet zelf onderhandelen over je uurtarief. Doe je lange opdrachten dan weet je wat je de komende maanden te wachten staat, maar doe je korte kleine opdrachten, dan zal je goed vooruit moeten plannen. Naast de onzekerheid, ben je ook tijd kwijt aan administratieve taken, zoals de boekhouding, urenregistratie, opstellen van facturen en het aangeven van je belasting. Het zijn taken waarvoor je eens per week tijd voor vrij moet maken. Hou hier wel rekening mee als je gaat freelancen.

Er is nog een onzekerheid, genaamd de wanbetaler. Het kan voorkomen dat bedrijven weigeren te betalen of niet meer in staat zijn de rekening te betalen. Ook is er geen collectieve verzekering voor een freelancer. Je bent niet verzekerd voor ziekte, zwangerschap of arbeidsongeschiktheid, wat betekent dat je geen inkomen zult hebben als je niet in staat bent om te werken. Dit zijn de nadelen als freelancer:

  • De onzekerheid dat freelancen met zich meebrengt.
  • Administratieve taken zijn tijdrovend.
  • Je zult moeten onderhandelen over uurtarieven.
  • Problemen met niet betalende opdrachtgevers.
  • Er zijn geen collectieve verzekeringen voor uitval.

Bedenk voor jezelf wat voor jou de voor- en nadelen zijn om te beginnen als zelfstandige ondernemer. Ontdek wat bij jou past en begin als freelancer, zzp’er of interimmer!

Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Inkomstenbelasting als ZZP’er

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Paperdork, een unieke combinatie van een innovatief boekhoudprogramma en jouw eigen cijferbaas. Naast belangrijke informatie voor...

5 minuten Jellow

Fietslease iets voor jou als freelancer?

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Lease a Bike. Lease a Bike helpt freelancers met het vinden van de beste mobiliteitsoplossingen.  Zelfstandigen...

5 minuten Jellow